Правління Національного банку України ухвалило рішення підвищити облікову ставку з 16 до 17 відсотків річних, починаючи з 2 березня, повідомляє прес-служба НБУ.

У регуляторі пояснили, що четверте поспіль підвищення облікової ставки «є доцільним з огляду на відсутність суттєвих ознак послаблення інфляційних ризиків і спрямоване на зниження споживчої інфляції до цільового рівня в середньостроковій перспективі».

Згідно з повідомленням, у січні 2018 року споживча інфляція прискорилася до 14,1% у річному вимірі і перевищила прогноз Національного банку.

У НБУ заявили, що вважають актуальним січневий прогноз зниження інфляції до 8,9% у 2018 році та її повернення до цільового діапазону в середині 2019 року.

Водночас, на думку регулятора, залишаються актуальними інфляційні ризики, на яких наголошував Національний банк у січні при ухваленні попереднього рішення про підвищення облікової ставки.

Серед них – висока вразливість економіки у зв’язку з відтермінуванням чергового траншу за програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом, підвищені інфляційні очікування економічних агентів та суттєві темпи зростання споживчого попиту.

Облікова ставка є одним із інструментів, за допомогою якого Нацбанк встановлює для комерційних банків орієнтир щодо вартості залучених і розміщених коштів. Фактично вона визначає ціну грошей.

Востаннє НБУ підвищував облікову ставку у січні – до 16% річних, перед тим до 14,5% у грудні 2017 року, а ще раніше у жовтні 2017 року – з 12,5 до 13,5%.

У березні 2015 року НБУ облікова ставка була на рівні 30%, згодом регулятор почав поступово знижувати облікову ставку.

leave a reply: