Мітингувальники розблокували дорогу біля пунктів пропуску «Шегині», «Рава-Руська», «Краковець» на Львівщині, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. Водночас, поблизу пункту пропуску «Ягодин» у Волинській області акція ще триває.

Кілька десятків людей, переважно мешканці прикордоння, перекрили зранку три пункти пропуску: «Рава-Руська», «Шегині», «Краковець» – та «Ягодин» на українсько-польському кордоні.

Блокування не було цілковитим. Автобуси й автомобілі, в яких перебували маленькі діти чи хворі люди, пропускали одразу, а кожні 15 хвилин дозволяли проїхати кільком машинам із черги.

За словами учасників акції, мітинги спричинило невдоволення людей законодавчими змінами від 1 січня цього року (закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році), згідно з яким щодня особа без сплатити мита може перевозити в Україну товару на 50 євро і вагою до 50 кілограмів, а ввозити товарів на суму до 500 євро без мита можна лише в разі, якщо людина була відсутня в Україні понад добу і в’їжджає до країни не частіше одного разу впродовж 72 годин.

Активісти збирають підписи до президента і Верховної Ради із проханням скасувати поправку у законі щодо 24 годин перебування за кордоном і зазначають: акція 10 січня – попереджувальна.

За даними Асоціації платників податків, за минулий рік в Україну перевезено нерозмитнених товарів на суму 3 з половиною мільярди гривень. На переконання представника асоціації Лілії Долінської, законодавчі нововведення вплинуть, в основному, на доходи «човників», які перевозять або переносять товари через кордон для продажу. Таку ж думку висловлюють у Львівській обласній адміністрації.

« Мова не йде про людей, які закуповують товари для власного вжитку. Мова про контрабандистів, які, подрібнюючи товарні партії, хочуть ввозити їх без сплати мита», – зазначив у коментарі Радіо Свобода голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка.

На початку січня на Львівщині мітингувальники вже перекривали пункти пропуску на українсько-польському кордоні з вимогою роз’яснити норму закону про 24-годинне перебування у Польщі.

8 грудня Верховна Рада ухвалила поправки до Податкового кодексу, якими запровадили зміни для тих, хто ввозить товари з-за кордону.

 

leave a reply: