У 2018 році інфляція складе понад вісім відсотків, заявили в Національному банку України.

«Протягом 2018-2020 років інфляція поступово знижуватиметься. Це насамперед буде результатом жорсткої монетарної політики на прогнозному горизонті. Однак Національний банк прогнознує, що у 2018 році інфляція залишатиметься високою: 8,9% загальна і 8,2% базова», – йдеться в повідомленні прес-служби НБУ.

У Національному банку зазначають, що інфляція буде зумовлена низкою факторів, серед яких перенесення зростання цін сирих продуктів на ціни продуктів з високим ступенем обробки; зростання споживчого попиту, що зумовлюватиметься збільшенням доходів населення на тлі як підвищення соціальних стандартів урядом, так і подальшого зростання заробітної плати в приватному секторі через високий попит на робочу силу; затримка у продовженні співпраці з МВФ та стрімке зростання світових цін на нафту.

Як очікують у НБУ, у 2020 році інфляція уповільниться до п’яти відсотків.

За даними Держстату, у 2017 році споживча інфляція становила 13,7%, і, таким чином, перевищила прогноз Національного банку. У регуляторі, зі свого боку, заявили, що інфляція у 2017 році була обумовлена незалежними від НБУ факторами.

leave a reply: