Національний банк України пов’язує знецінення гривні на міжбанківському валютному ринку з «певною сезонністю» і для «пом’якшення впливу цих чинників» продав від початку року валюти на суму 53,5 мільйона доларів. Про це йдеться в коментарі заступника голови НБУ Олега Чурія, поширеному сайтом регулятора 12 січня.

«Уже третій рік поспіль у перші місяці року зростає попит на валюту, зокрема з боку імпортерів, які формують запаси товарів на новий рік, і водночас знижуються її надходження, зокрема з боку аграріїв, які зазвичай упродовж року забезпечують близько половини пропозиції валюти на міжбанківському ринку. Як наслідок, на початку кожного року тимчасово посилюється девальваційний тиску на курс гривні», – вказує представник НБУ.

«Національний банк має достатньо ресурсів і для подальшого згладжування надмірних коливань на валютному ринку в разі потреби – міжнародні резерви становили 18,8 мільярда доларів США на початок січня», – додав Олег Чурій.

На торгах на міжбанківському валютному ринку 12 січня гривня продовжує втрачати позиції, послабившись ще на 9 копійок щодо долара США й перетнувши позначку 28 з половиною гривень за долар.

За підсумками торгів 11 січня Національний банк України встановив на 12 січня курс 28 гривень 44 копійки за долар. У період новорічних свят, до 3 січня включно діяв курс, встановлений на останніх торгах 2017 року – 28 гривень 6 копійок за долар.

leave a reply: