У Національному банку заявляють, що затримка чергового траншу від Міжнародного валютного фонду несе в собі ризик фінансової стабільності. 

«Ключові ризики для банківської системи протягом останніх трьох років не змінилися. Юридичний ризик залишається дуже високим, це в першу чергу заважає повноцінного відновлення кредитування повноцінної роботі з проблемними активами. Звіт ми вже оприлюднили… Затримка траншу від МВФ несе в собі ризик фінансової стабільності і стабільності банківської системи», – сказала заступник глави НБУ Катерина Рожкова. 

Водночас директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук зауважує, що є критично важливим продовжувати співпрацю з МВФ.

«Наступного року буде доцільно почати переговори щодо запуску нової програми, оскільки нинішня програма закінчується на початку 2019 року, і для нас є критично важливим продовжувати співпрацю з МВФ і надалі», – сказав Ваврищук.

Раніше у Нацбанку заявили, що очікують прибуття місії МВФ у січні й надання чергового траншу кредиту – у другому кварталі 2018 року. У фонді повідомили, що поки що не планують відправляти до України місію для перегляду програми співпраці, а говорити про нові транші кредиту для України рано.

У березні 2015 року між МВФ і Україною була затверджена чотирирічна програма розширеного фінансування на суму близько 17,5 мільярдів доларів США. Наразі МВФ надав Україні за цією програмою близько 8 мільярдів 380 мільйонів доларів.

У Міністерстві фінансів України раніше заявляли, що очікують надходження нового траншу кредиту МВФ на початку 2018 року.

leave a reply: