Національне антикорупційне бюро оприлюднило заяву про те, що скеровані до суду 34 кримінальних провадження, які розслідували детективи відомства, наразі залишаються без розгляду по суті.

При цьому, за даними НАБУ, деякі з цих справ у такому статусі перебувають понад 1,5 роки.

«Зокрема, суд вже декілька місяців не може розпочати розгляд по суті провадження стосовно посадовців Васильківської РДА Київської області, при цьому засідання, які призначаються, з різних причин не відбуваються. Понад рік не розглядається й справа стосовно директора ТОВ «ЗТМК», який обвинувачується у зловживанні службовим становищем», – заявляють у бюро.

Серед причин, чому так відбувається, у НАБУ називають проблеми з визначенням підсудності, неможливість сформувати колегію суддів (справи бюро мають розглядати три судді із понад 5-річним стажем роботи), зайнятість і хвороби або неявка сторони захисту.

«Іноді причини зовсім незрозумілі. Так, у провадженні за фактом отримання неправомірної вигоди заступником прокурора Кіровоградської області, Світловодський районний суд повернув обвинувальний акт, оскільки пропозиція і давання неправомірної вигоди є окремими злочинами, а тому, на їх думку, обвинувачення некоректне. Прокурори САП подали апеляційну скаргу на це рішення», – йдеться у повідомленні.

Загалом, як зазначають у відомстві, станом на кінець жовтня до суду було скеровано 97 справ на загальну суму зловживань 3,45 мільярди гривень. З них рішення суд ухвалив тільки у 24, тоді як 39 перебувають на стадії розгляду.

Раніше у листопаді у Національному антикорупційному бюро України заявили, що розслідують 461 кримінальне провадженні.

НАБУ створене 16 квітня 2015 року. Того ж дня президент України Петро Порошенко призначив директором бюро юриста Артема Ситника. Згідно з Кримінально-процесуальним кодексом України, НАБУ підслідні корупційні злочини, вчинені, зокрема, президентом України, повноваження якого припинено, прем’єр-міністром, народними депутатами, генеральним прокурором та державними службовцями категорія «А».

leave a reply: