Генеральний прокурор України Юрій Луценко закликав депутатів ухвалити закон, який легалізує діяльність копачів бурштину. Про це він заявив під час звіту за свою роботу у Верховній Раді.

«Так, є постанова Кабміну, яка пропонує своє бачення. Але закон про старательство бурштинової галузі із подальшим екологічним відновленням природного балансу був би надзвичайно важливим. Більше того, за даними оперативними, які мені поклали на стіл, оплата бандитам від бурштинових копачів у день сягала 100 тисяч доларів США. Якщо це помножити на рік – то це оборонний бюджет країни», – заявив генпрокурор.

Водночас, за його словами, слідство у справі так званої «рівненської бурштинової мафії» завершено, у цій справі проходить півтора десятка різних посадових осіб прокуратури, СБУ і МВС.

4 липня 2016 року керівники Генпрокуратури, СБУ та МВС заявили про здійснену на Рівненщині і в Києві спецоперацію з метою ліквідувати злочинну схему незаконного видобутку й реалізації бурштину, до якої були причетні понад три десятки осіб. Кількох із них відразу затримали. Також було здійснено понад сотню обшуків.

Пізніше в ГПУ заявили, що серед підозрюваних – колишній керівник Сарненської місцевої прокуратури Рівненської області, колишній начальник Дубровицького відділу Сарненської місцевої прокуратури Рівненської області, колишній працівник управління з боротьби з організованою злочинністю Головного управління УМВС України в Житомирській області, відсторонена від посади слідча слідчого управління Головного управління Нацполіції в Рівненській області.

leave a reply: