Національний банк України підтримує позов «Приватбанку» до Високого суду Лондона щодо колишніх акціонерів, оскільки він покликаний повернути фінустанові прибутковість. 

«Цей позов спрямований на захист інтересів банку та відшкодування коштів вкладників, незаконно виведених з «Приватбанку» до входження держави до його капіталу. Позов знаменує значний прогрес для банку…», – йдеться у заяві Нацбанку. 

У НБУ вважають, що цей позов є «хорошою новиною для платників податків в Україні і української економіки». 

20 грудня прес-служба «Приватбанку» повідомила, що Високий суд Англії 19 грудня видав наказ про всесвітній арешт активів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, а також шести компаній, які, ймовірно, їм належать на суму понад 2,5 мільярда доларів. За повідомленням, суд ухвалив рішення за позовом «Приватбанку» проти своїх колишніх власників і керівників – Коломойського і Боголюбова.

Міністерство фінансів України привітало цей наказ Лондонського суду.

«Ми вітаємо це позитивне рішення Англійського суду. На сьогодні держава фактично витратила майже 140 мільярдів гривень на докапіталізацію «Приватбанку» через те, що раніше з нього були виведені гроші, або надані недостатньо забезпечені кредити, які ніхто не повертає», – цитує прес-служба Мінфіну слова міністра Олександра Данилюка.

Водночас бізнесмен Ігор Коломойський у коментарі ТСН.ua заявив, що «це тимчасовий арешт на час розгляду справи в суді».

У грудні минулого року уряд ухвалив рішення про націоналізацію «Приватбанку». Нині власником фінустанови є Міністерство фінансів. Це було частиною домовленостей із колишніми власниками фінансової установи.

Упродовж червня цього року бізнесмен, один з колишніх акціонерів «Приватбанку» Ігор Коломойський подав до суду низку позовів, направлених проти уряду, НБУ та «Приватбанку».

Заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова заявляла, що розгляд позовів щодо націоналізації «Приватбанку» не може завершитися поверненням фінустанови попереднім власникам.

leave a reply: